Gratis verzending vanaf €100,-* Scherp geprijsd Snelle levering Veilig betalen CBW-erkend

stigter-tuinmeubelen-onderhoudsadvies-1440x500px

Teakhout

Teakhout (en hardhout in het algemeen) is van nature uitermate goed bestand tegen weersinvloeden. Daardoor kunnen de meubelen het gehele jaar buiten blijven staan. Door weersinvloeden zal het hardhout op den duur, zonder verlies van zijn hoogwaardige eigenschappen, een zilverkleurige platina kleur aannemen. Door uitdroging van het hout worden haarscheurtjes zichtbaar in de bovenlaag. Het ontstaan van haarscheurtjes is een normaal proces en heeft geen invloed op de kwaliteit. Het is doorgaans eenvoudig weg te werken met een beetje watervaste houtlijm en een scheurpapiertje.

Om de originele kleur van het teakhout te bewaren is het aan te raden de tuinmeubelen één of twee keer per jaar te behandelen met een Oil sealer. Een Oil sealer biedt bescherming tegen het snel grijs verweren en verouderen van het hout en biedt daarnaast een langdurige bescherming tegen aanhechting van nieuwe vervuiling. De polymeren maken het hout waterdicht, maar laten het wel ademen, en voorkomen dat het zwart wordt. Door de Oil sealer Naturel krijgen de meubelen een wat donkerdere, geelgoude kleur.

Voor vintage teak meubelen is een aparte Oil sealer klassiek te verkrijgen die het hout een kastanje bruine vintagelook kleur geeft.

Bij verweerde producten dienen de meubelen eerst gereinigd te worden. Het reinigen van het meubel kan beperkt blijven tot twee maal per jaar door de meubelen met warm water en soda of groene zeep te reinigen.

Tevens bieden wij een aantal reinigers die het hout weer in originele staat kunnen herstellen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een harde borstel of van een schuursponsje bij hardnekkige vervuiling. Er moet hierbij altijd in de lengterichting van de nerf worden geboend.

Pas tijdens het oliën van de meubelen op voor vlekken bij lichte of vlekgevoelige ondergronden. Tegen vervuiling kunt u de teakhouten tuinmeubelen ook afdekken met een afdekhoes. Het is echter belangrijk dat het hout niet geheel wordt afgesloten en dat er ruimte tussen de hoes en de grond open blijft om het hout te laten ‘ademen’.

Bij verstelbare meubels dient regelmatig het beslag van de stoelen te worden gecontroleerd op loslaten door het uitzetten en inkrimpen van het hout als gevolg van afwisselende weersomstandigheden. Indien nodig dient het beslag handvast te worden aangedraaid.

Acaciahout

Acaciahout is een duurzame hardhoutsoort uit Azië dat op plantages wordt aangeplant. Kenmerkend voor het hout is de nerf en de natuurlijke structuur waarmee het hout van iedere meubel uniek is op het gebied van vorm, structuur en kleurschakeringen.

Het hout is van nature goed bestand tegen weersinvloeden. Daardoor kunnen de meubelen het gehele jaar buiten blijven staan. Door weersinvloeden zal het hout op den duur, zonder verlies van zijn hoogwaardige eigenschappen, een  zilverkleurige platina kleur aannemen. Door uitdroging van het hout worden krimpscheuren zichtbaar in de bovenlaag. Dit is een normaal proces en heeft geen invloed op de kwaliteit. Scheurtjes zijn eenvoudig weg te werken met een houtlijn en schuurpapier.

Het reinigen van het Acaciahout kan beperkt blijven tot twee maal per jaar door de meubelen met warm water en een reiniger, soda of groene zeep te reinigen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een harde borstel of van een schuursponsje bij hardnekkige vervuiling. Er moet hierbij altijd in de lengterichting van de nerf worden geboend. Gebruik beslist geen hogedrukreiniger. Raadpleeg te allen tijde eerst de productinformatie alvorens u aan de slag gaat met onderhoud.

Om Acaciahout in conditie te houden is het aan te raden de tuinmeubelen één of twee keer per jaar te behandelen met een Oil sealer. Een Oil sealer biedt bescherming tegen het snel grijs verweren en verouderen van het hout en biedt daarnaast een langdurige bescherming tegen aanhechting van nieuwe vervuiling. De polymeren maken het hout waterdicht, maar laten het wel ademen, en voorkomen dat het zwart wordt.

Beukenhout

Beukenhout is een relatief harde houtsoort en is geschikt voor gebruikt binnenshuis (!). Lichte krassen, vlekken en glansplekken kunnen weg­gewerkt worden d.m.v. het opschuren met fijn staalwol of heel fijn schuurpapier. Dit dient te gebeuren in de richting van de houtnerf en altijd een groter vlak te bewerken. Daarna, indien nodig, het onderhoudsproduct (mat polish) gebruiken.

Onderhoudsproducten voor hout

Wicker

Gevlochten kunststof meubelen zijn weerbestendig. U kunt ze dan ook het gehele jaar buiten laten staan. Om wicker tuinmeubelen optimaal te beschermen is het wenselijk de meubelen in de winter binnen te zetten. Indien de meubelen buiten blijven staan is het verstandig de meubelen te voorzien van een beschermende laag middels een vlechtwerkbeschermer en/of de meubelen af te dekken met een beschermhoes.

Reinigen
Wicker is eenvoudig te reinigen met lauw water en een zachte borstel, spons of doek, eventueel aangevuld met een sopje of groene zeep. Vermijdt het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen voor uw meubelen zoals bijtende middelen, allesreinigers of chloor. Na het reinigen is het spoelen met lauw schoon kraanwater aan te bevelen. Voor het krachtig reinigen van wicker kunt u gebruik maken van een vlechtwerkreiniger. Dit is een reiniger die eenvoudig diep ingetrokken vuil en vlekken, waaronder groene aanslag, bomenhars, vogel- en spinnenuitwerpselen verwijdert op vlechtwerk.

Beschermer
Een vlechtwerkbeschermer werkt als een krachtig UV-filter die het snel verkleuren, verouderen en verweren van vlechtwerk, textileen en vinyl voorkomt en een langdurige bescherming biedt tegen aanhechting van nieuwe vervuiling. Het materiaal blijft soepel en zal ook bij lage temperaturen niet breken.

Let op!
(lounge)meubelen met een wicker zit en rugdeel die standaard geleverd worden mét kussens dienen altijd te worden gebruikt in combinatie met deze kussens. Deze kussen zorgen naast zitcomfort ook voor gelijkmatige gewichtsverdeling en voorkomt puntbelasting op het materiaal en het frame. Bij het plaatsnemen op het meubel zonder bijgeleverde kussens kan schade ontstaan die niet onder de garantie valt.

Verstelbare wicker producten zijn doorgaans voorzien van een gasdrukveer. Deze gasdrukveer bevindt zich onder het meubel en moet 2x per jaar worden voorzien van een vetlaagje / siliconen spray om soepel te kunnen blijven werken.

Polywood

Polywood is een kunststof materiaal dat door en door gekleurd is waardoor krasjes en andere kleine beschadigingen eenvoudig kunnen worden weggewerkt met behulp van een schuurspons of schuurpaper.

Reinigen
Door polywood tuinmeubelen regelmatig schoon te maken met de Polywood reinger of door polywood af te borstelen is te voorkomen dat vuil niet dieper in de kunststof poriën en scheurtjes dringt, zodat het tuinset langer mooi blijft. Polywood Cleaner is een krachtige reiniger die eenvoudig diep ingetrokken vuil- , water- wijn- en vetvlekken op polywood verwijdert.

Beschermen
Ook kan Polywood extra beschermd worden door het te behandelen met een Polywood beschermer. Dit is een beschermer die het aanhechten van vervuiling en lichte krasjes voorkomt op polywood. Beschikt over een krachtig UV-filter ter voorkoming van verkleuring en veroudering van het materiaal.

Regenval

De meeste kunststof stoelen zijn voorzien van lekgaatjes in de zit die als functie hebben regenwater te laten wegdruppelen. Verwijder na regenval geregeld het overtollige vocht dat in de zitting blijft staan. Dit voorkomt dat er op termijn watervlekken ontstaan die niet onder de garantie vallen.

Indien u kunststof stoelen combineert met een nieuwe houten tafel, houdt u er dan rekening mee dat na regenval het hout vlekken op de stoelen kan veroorzaken die niet eenvoudig te verwijderen zijn. U kunt dit voorkomen door stoelen iets verder van de tafel te plaatsen bij regenval.
Wij adviseren de meubelen tijdens de herfst en winter op te bergen of anders te voorzien van een ademende en waterafstotende afdekhoes.

Onderhoudsproducten voor kunststof

Staal

Gepoedercoat stalen tuinmeubelen zijn nagenoeg onderhoudsvrij. De onvermijdbare verontreiniging in de buitenlucht wast u met een mild sopje weg. Strekmetalen tuinmeubelen van Kettler kunnen dan ook het gehele jaar buiten blijven staan, mede door de Kettlotherm bescherming, een hypermoderne thermisch gesinterde laag, die het product beschermd tegen corrosie en krassen waardoor het product beschermt tegen doorroesten.

Let wel, het product kan op den duur oppervlakkig nog wel roestaccenten krijgen. Onder andere krasjes en kleine beschadigingen kunnen de gesinterde laag aantasten waardoor het product oppervlakkig kan roesten, van doorroesten is hier geen sprake. Dit soort beschadigingen kunnen eenvoudig worden weggewerkt met de daarvoor bestemde lakstiftjes. Producten met een holle frame vertonen condensvorming. Hierdoor kan op termijn wat roestkleurig condenswater uit de poten druppelen. Houdt hier rekening mee bij vlekgevoelige ondergronden zoals witte terrassen.

Aluminium

Aluminium tuinmeubelen kunt u het gehele jaar buiten laten staan. Aluminium meubelen zijn makkelijk in gebruik en zijn onderhoudsarm, niet onderhoudsvrij. Zonlicht en vuil kunnen ervoor zorgen dat het aluminium dof en/of mat wordt, afhankelijk van de kwaliteit van het aluminium.

Het is aan te raden aluminium meubelen van een aluminiumreiniger wax of -polisher te voorzien en/of regelmatig met een sopje af te doen.

Het gebruik van agressieve onderhoudsmiddelen en schuurmiddelen raden wij met klem af.

Onderhoudsproducten voor metaal

Natuursteen

Natuurstenen tuinmeubelen kunt u het gehele jaar buiten laten staan en is het beste schoon te houden met lauw water en/of een speciaal reinigingsmiddel. De bekende reinigingsmiddelen bevatten veel van zuren die juist vermijdt moeten worden op natuursteen.
Wij raden aan vetvlekken direct te verwijderen met een natte doek om te  voorkomen dat de vlek intrekt en daardoor moeilijk te verwijderen is.

Natuursteenreiniger en -beschermer
Natuursteen beschermer. Deze beschermer verdiept en vernieuwd de kleur van natuursteen en creëert een ‘wet-look-effect’ zonder glans. Maakt natuursteen vocht- en vuilafstotend.

Natuursteen reiniger. Deze reiniger verwijdert vuil en vet, olie, schadelijke stoffen en schimmel.

Fiberstone

Onze Cementfibercollectie heeft een geheel eigentijdse uitstraling. Het cementfiber, ook wel fiber stone genoemd, wordt gecreëerd door het fuseren van hout en beton, een combinatie van beweging en kracht binnen de twee materialen. Het product wordt hiermee ijzersterk en weerbestendig en wordt aanbevolen voor gebruik buitenshuis. Vanwege de unieke gevarieerde eigenschappen van het materiaal is ieder product subtiel anders.

Onder normale omstandigheden is fiber stone Uv-bestendig en krasvast. Tijdens hogere temperaturen blijft het materiaal vormvast. Onder de normale omstandigheden is Fiber stone ook vorstbestendig. Zorg er wel voor dat er geen water in het product kan blijven staan.

Stonereiniger en -beschermer
Cementfiber of fiber stone kunt u beschermen met een composiet stone of spraystone beschermer en bijbehorende -reiniger die het aanhechten van vuil, wijn- en vetvlekken, vogeluitwerpselen, kalkaanslag (kringen), groene aanslag, verkleuring en overige aanslag voorkomt en zorgt voor een kwalitatief hoogwaardige coating. Dek het materiaal niet af met een afdekhoes zodat het product kan ademen. Ondanks dat het meubel buiten kan blijven staan is opbergen in een niet te warme, ventilerende ruimte aan te raden.

Onderhoudsproducten voor steen

Textiel

Onderhoud tuintextiel
Kussens en parasoldoeken kunnen de invloeden van de felle zon prima verdragen. Indien u het textiel echter langdurig blootstelt aan fel zonlicht zal er kleurverschil optreden. Het is dan ook aan te raden tuinkussens zo veel mogelijk op te bergen, en parasoldoeken zo veel mogelijk afdekken, omdat er in principe geen garantie geldt op verkleuren van textiel door zonlicht.

Opbergtips
Opbergen, bij voorkeur in een donkere droge omgeving al dan niet met behulp van een kussentas of opbergbox. Met een kussentas kunt u kussens makkelijk verplaatsen en beschermt opbergen. Kussentassen zijn er in diverse maten en voor alle type kussens. Ook zijn er kussenboxen. Deze boxen zijn spatwaterdicht, maar niet 100% waterdicht. Het is dus aan te raden een kussenbox beschut te plaatsen, liefst onder een overkapping. Als extra bescherming tegen de weersinvloeden is een combinatie met een kussentas ideaal.

Verwijderen van vuil en vlekken
Over het algemeen kunnen kleine vlekken verwijderd worden door te deppen met lauw water. Het verwijderen van ingetrokken vlekken, schimmel en weervlekken kunt u doen met behulp van een stain remover. Ook is het mogelijk kussens te wassen. Let hierbij op het volgende:

  • Hanteer altijd de wasvoorschriften die vermeld worden op het label
  • Gebruik een vloeibaar wasmiddel dat geschikt is voor fijne textielsoorten.
  • Gebruik nooit een bleekmiddelhoudend wasmiddel.
  • Handwas geniet de voorkeur boven het gebruik van een wasmachine.
  • Laat de te wassen tuinkussens nooit langdurig in het water met een
  • wasmiddel staan en spoel de kussens goed uit.
  • Laat de gewassen kussens niet in de zon drogen.

Afhankelijk van de soort stof kunnen de eigenschappen van textielstoffen onderling flink verschillen. In de onderstaande tabel zijn de onderlinge waarde terug te lezen onder meer t.a.v. verkleuring en vochtwerendheid.

Textiel-Testresultaten

Parasols

Gebruiksadvies

Check vóór het opendraaien van de parasol altijd of de baleinen met het doek niet gekruist zijn o.a. als gevolg van wind of na het plat opbergen van de parasol. Dit is eenvoudig in enkele seconden te controleren door de baleinen iets naar voren te trekken. Voorkom hiermee onnodige belasting op de baleinen bij het opdraaien en gebruiksschade die niet onder de garantie valt.

Wanneer u de parasol per abuis de tegenovergestelde richting opdraait, draai dan de parasol weer helemaal terug in. Draai hierna de parasol weer in de juiste richting op.

Voorkom kreuken in de parasolstof door in gesloten stand het doek tussen de baleinen uit te trekken voordat u het doek met de band vastzet.


Laat uw parasol nooit onbeheerd open staan en sluit de parasol altijd bij opkomende wind, windvlagen en harde wind (windkracht 5 en meer). Schade die ontstaat bij slechte weersomstandigheden valt niet onder garantie.

Wanneer de parasol op een windgevoelige omgeving staat, zoals een terras op hoogte of aan een open vlakte dient extra rekening met wind te worden gehouden en dient de een parasol sneller te worden ingedraaid of te worden voorzien van een extra zware voet.

Onderhoudsadvies

*In de herfst en winter adviseren wij de parasol droog op te bergen.
*Controleer geregeld (maandelijks) het beslag van een parasol en draai zo nodig de onderdelen  vast.
* De draaischijf/kogellager van free arm parasols dienen jaarlijks van een vetlaag worden voorzien om goed te blijven draaien

Textileen / Upholstery

Textileen is sterk, duurzaam en heeft relatief weinig gewicht. 
(lounge)meubelen met een texitleen / upholstry zit en rugdeel die standaard geleverd worden mét kussens, dienen altijd te worden gebruikt in combinatie met deze kussens. Deze kussen zorgen naast zitcomfort ook voor gelijkmatige gewichtsverdeling en voorkomen puntbelasting op het materiaal en het frame.  Bij het plaatsnemen op het meubel zonder bijgeleverde kussens kan schade ontstaan die niet onder de garantie valt.

Wij adviseren producten voorzien van textileen upholstry om deze na gebruik af te dekken met een daarvoor bestemde afdekhoes.

HPL
HPL staat voor High Pressure Laminate. HPL is een kunststof plaatmateriaal, maar wel met ‘natuurlijke ingrediënten’. Deze platen zijn opgebouwd uit verschillende lagen: aan weerszijden een harde en ondoordringbare toplaag, met daar tussenin een laag van geperste houtvezels.
HPL platen zijn niet alleen duurzaam, maar ook milieuvriendelijk, onderhoudsarm en schimmelwerend. Doorsnee HPL platen zijn geschikt voor in en om het huis afhankelijk van het verschil in kwaliteit.

Trespa ®
Trespa® is wereldmarktleider op het gebied van HPL plaatmateriaal. Trespa® maakt met name heavy duty HPL platen maakt die met name worden gebruikt voor buitenbekleding en afwerking van gebouwen, met name gevels en daken.

Kort gezegd zijn Trespa® platen altijd HPL, maar lang niet alle HPL platen zijn van Trespa®.

Onderhoud

Voor het beschermen van HPL-beplating raden wij aan het HPL te behandelen met een HPL-protector. Deze protector voorziet HPL van een coating en camoufleert kleine krasjes. Ook kan hiervoor een kunststof beschermer of een wicker beschermer worden gebruikt.

Het reinigen van HPL beplating kan gedaan worden met een veelvoud aan reinigingsmiddelen, voor het dagelijks onderhoud raden wij een kunststof reiniger (wicker reiniger) of een huishoudelijk schoonmaakmiddel aan. Denk aan groene zeep of een multireiniger. Na het reinigen afspoelen met water en afdrogen met een vochtopnemende doek.

Het gebruik van chloorhoudende middelen op HPL raden wij sterk af. Bij hoge concentraties kan dit leiden tot verbleking van het decoratieve oppervlak.

Updating…
  • Geen producten in je winkelmand.