Teakhout

Teakhout (en hardhout in het algemeen) is van nature uitermate goed bestand tegen weersinvloeden. Daardoor kunnen de meubelen het gehele jaar buiten blijven staan. Door weersinvloeden zal het hardhout op den duur, zonder verlies van zijn hoogwaardige eigenschappen, een zilverkleurige platina kleur aannemen. Door uitdroging van het hout worden haarscheurtjes zichtbaar in de bovenlaag. Het ontstaan van haarscheurtjes is een normaal proces en heeft geen invloed op de kwaliteit. Het is doorgaans eenvoudig weg te werken met een beetje watervaste houtlijm en een scheurpapiertje.

Om de originele kleur van het teakhout te bewaren is het aan te raden de tuinmeubelen één of twee keer per jaar te behandelen met een Oil sealer. Een Oil sealer biedt bescherming tegen het snel grijs verweren en verouderen van het hout en biedt daarnaast een langdurige bescherming tegen aanhechting van nieuwe vervuiling. De polymeren maken het hout waterdicht, maar laten het wel ademen, en voorkomen dat het zwart wordt. Door de Oil sealer Naturel krijgen de meubelen een wat donkerdere, geelgoude kleur.

Voor vintage teak meubelen is een aparte Oil sealer klassiek te verkrijgen die het hout een kastanje bruine vintagelook kleur geeft.

Bij verweerde producten dienen de meubelen eerst gereinigd te worden. Het reinigen van het meubel kan beperkt blijven tot twee maal per jaar door de meubelen met warm water en soda of groene zeep te reinigen.

Tevens bieden wij een aantal reinigers die het hout weer in originele staat kunnen herstellen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een harde borstel of van een schuursponsje bij hardnekkige vervuiling. Er moet hierbij altijd in de lengterichting van de nerf worden geboend.

Pas tijdens het oliën van de meubelen op voor vlekken bij lichte of vlekgevoelige ondergronden. Tegen vervuiling kunt u de teakhouten tuinmeubelen ook afdekken met een afdekhoes. Het is echter belangrijk dat het hout niet geheel wordt afgesloten en dat er ruimte tussen de hoes en de grond open blijft om het hout te laten ‘ademen’.

Bij verstelbare meubels dient regelmatig het beslag van de stoelen te worden gecontroleerd op loslaten door het uitzetten en inkrimpen van het hout als gevolg van afwisselende weersomstandigheden. Indien nodig dient het beslag handvast te worden aangedraaid.

 

Acaciahout

Acaciahout is een duurzame hardhoutsoort uit Azië dat op plantages wordt aangeplant. Kenmerkend voor het hout is de nerf en de natuurlijke structuur waarmee het hout van iedere meubel uniek is op het gebied van vorm, structuur en kleurschakeringen.

Het hout is van nature goed bestand tegen weersinvloeden. Daardoor kunnen de meubelen het gehele jaar buiten blijven staan. Door weersinvloeden zal het hout op den duur, zonder verlies van zijn hoogwaardige eigenschappen, een  zilverkleurige platina kleur aannemen. Door uitdroging van het hout worden krimpscheuren zichtbaar in de bovenlaag. Dit is een normaal proces en heeft geen invloed op de kwaliteit. Scheurtjes zijn eenvoudig weg te werken met een houtlijn en schuurpapier.

Het reinigen van het Acaciahout kan beperkt blijven tot twee maal per jaar door de meubelen met warm water en een reiniger, soda of groene zeep te reinigen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een harde borstel of van een schuursponsje bij hardnekkige vervuiling. Er moet hierbij altijd in de lengterichting van de nerf worden geboend. Gebruik beslist geen hogedrukreiniger. Raadpleeg te allen tijde eerst de productinformatie alvorens u aan de slag gaat met onderhoud.

Om Acaciahout in conditie te houden is het aan te raden de tuinmeubelen één of twee keer per jaar te behandelen met een Oil sealer. Een Oil sealer biedt bescherming tegen het snel grijs verweren en verouderen van het hout en biedt daarnaast een langdurige bescherming tegen aanhechting van nieuwe vervuiling. De polymeren maken het hout waterdicht, maar laten het wel ademen, en voorkomen dat het zwart wordt.

Beukenhout

Beukenhout is een relatief harde houtsoort en is geschikt voor gebruikt binnenshuis (!). Lichte krassen, vlekken en glansplekken kunnen weg­gewerkt worden d.m.v. het opschuren met fijn staalwol of heel fijn schuurpapier. Dit dient te gebeuren in de richting van de houtnerf en altijd een groter vlak te bewerken. Daarna, indien nodig, het onderhoudsproduct (mat polish) gebruiken.

Onderhoudsadvies kussens

Op de meeste tuinkussens zit een waslabel om te volgen. 

Voor kussens va uw loungeset raden wij aan de onderstaande video te bekijken.